In momentul in care ne decidem  sa facem o tranzactie in acest domeniu, este indicat sa ne orientam catre o agentie imobiliara cu notorietate, in care sa avem incredere si in final sa tinem cont de sfaturile agentului. Este important sa se creeze o legatura intre clienti si agenti, deoarece consilierea de specialitate ne ajuta sa gasim raspunsurile potrivite la intrebarile noastre.

Un agent inteligent si cu suficienta experienta in spate, te va sfatui intotdeauna corect si nu in ultimul rand te va indruma spre locuinta potrivita in functie de buget si preferinte.

In situatia in care ai ales sa apelezi la un specialist in domeniu este firesc faptul ca trebuie sa platesti pentru acel serviciu si pentru garantia calitatii. In imobiliare acest lucru este dat prin intermediul contractului de reprezentare sau contractului de prestari servicii de intermediere imobiliara, fie ca vorbim de reprezentarea vanzatorului/proprietarului sau a cumparatorului/chiriasului.

In functie de pozitia in care te afli in cadrul tranzactiei imobiliare este bine sa stii inca de la inceput ce tip de agent ti se potriveste cel mai bine. Asa cum vom vedea mai departe, conceptul acestei meserii reuneste sub aceasta denumire generalista, mai multe tipuri de agenti.

Nu in ultimul rand, nevoia de a departaja aceste functii apare si datorita faptului ca, mai nou, unii agenti isi aloca tot felul de denumiri interesante, cu scopul mai degraba de a iesi in evindenta, in conditiile in care nici macar ei nu inteleg pe deplin semnificatia lor.

Cel putin in teorie, agentii care ofera servicii de consultanta imobiliara trebuie sa detina o certificare clara in acest sens. Din pacate insa, la noi in tara acest lucru nu se aplica de fiecare data, de aici si motivul pentru care reputatia agentului imobiliar din Romania are de suferit.

In general, agentiile imobiliare profesioniste, ofera posibilitatea de a verifica pe site-ul lor, numele agentilor activi certificati.

Nu de putine ori, foarte multa lume se intreaba care este diferenta dintre un Agent Imobiliar si un Broker Imobiliar. Pentru a clarifica aceste aspecte, in principiu pentru cei care se pregatesc sa tranzactioneze in piata imobiliara si nu numai, este util sa mentionam tipurile de agenti imobiliari si responsabilitatile fiecaruia.

              Brokerul Imobiliar

Un broker imobiliar, are in general o educatie superioara agentului imobiliar, insa acest lucru nu se confirma de fiecare data. In Romania spre exemplu, exista mai multe modalitati prin care o persoana poate dobandi aceasta certificare. Asociatia Brokerilor Imobiliari pregateste cursanti care vor sa imbratiseze aceasta meserie si care pot obtine in final o licenta valabila. Brokerii ABI sunt pregatiti pe fiecare segment de piata si ofera servicii profesioniste conform standardelor si codului de etica ABI.

Un broker ABI raspunde in fata Comisiei de Etica atunci cand un client este nemultumit de serviciile prestate. In acelasi timp, un broker ABI foloseste in relatia cu clientii, documente si contracte standardizate menite sa confere siguranta si protectie impotriva abuzurilor.  Brokerii imobiliari au acces la standarde inalte de cunostinte de specialitate. Examenul pentru certificarea de broker imobiliar este de obicei mai lung si mai dificil, comparativ cu examenul pentru vanzator imobiliar. Un broker imobiliar poate lucra independent si poate angaja vanzatori imobiliari.

In general, marii jucatori din piata, investitori, dezvoltatori imobiliari aleg sa lucreze de fiecare data alaturi de un broker  imobiliar cu notorietate.

           Broker Owner 

Este o denumire folosita in mediul profesional si se refera la directorul/proprietarul agentiei imobiliare, cel care se ocupa in mod direct si nemijlocit de agentii imobiliari. Acesta este, in general, o persoana cu multa experienta in afacerile imobiliare si cu pregatire superioara. La randul sau, el poate tranzactiona in mod direct, insa prerogativele lui ii impun rolul bine stabilit de a administra afacerea si a se asigura de bunul mers al lucrurilor.

           Broker Asociat

Un broker asociat este un broker imobiliar care lucreaza de obicei pentru un broker owner. Cu toate ca un broker poate lucra independent, in general se alege varianta de a lucra pentru o agentie imobiliara/broker owner cu renume, unde primesc un anumit procent din tranzactia efectuata de ei.

           Agentul Imobiliar

Agentul imobiliar este prestatorul de servicii imobiliare care are o certificare in acest sens. Acesta totusi nu este un broker imobiliar, el neputand lucra independent. Un agent imobiliar lucreaza pentru o agentie imobiliara sau pentru un broker angajator. Brokerii sunt responsabili pentru actiunile agentilor lor imobiliari.

Din pacate, in Romania oricine poate fi agent imobiliar, pentru ca nu exista o regula clara care sa excluda agentii fara certificare.

        Agent Listare (Specialist Reprezentare Vanzator/Proprietar)

Agentul de listare poate fi broker imobiliar sau agent imobiliar.  Acesta reprezinta si apara in totalitate interesele vanzatorului/proprietarului in cadrul tranzactiei imobiliare. Printre responsabilitatile lui amintim : consilierea imobiliara tipica, consilierea juridica, stabilirea valorii de piata pentru proprietatea propusa spre vanzare, evaluarea unui plan complex de marketing.

Scopul final in acest caz fiind identificarea unui client solvabil care sa achizitioneze oferta imobiliara in cele mai bune conditii financiare pentru vanzator/proprietar. Agentul trebuie sa ofere cu onestitate si profesionalism toate informatiile solicitate de un potential cumparator, in limita confidentialitatii datelor personale ale vanzatorului/proprietarului.

Asadar, acest tip de agent este recomandat pentru cei care vor sa-si valorifice proprietatea in conditii optime.

        Agent Cumparator (Specialist Reprezentare Cumparator)

Un Agent Cumparator este un agent care ofera servicii de reprezentare exclusiva pentru un cumparator sau chiar pentru un investitor imobiliar. In aceasta situatie, agentul apara strict interesele cumparatorului/chiriasului in cadrul tranzactiei imobiliare.

Acesta trebuie sa fie o persoana dinamica, un foarte bun negociator, dispus chiar sa-l “manipuleze” psihologic pe proprietarul/vanzatorul locuintei vizate, cu scopul de a-si indeplini misiunea.

Din atributiile acestui agent putem enumera consilierea imobiliara, identificarea ofertelor in functie de cerintele clientului cumparator. Prezentarea si solutionarea cererii clientului in conditii optime si evident, in siguranta deplina.

Acestei activitati specifice i se mai adauga totodata si consilierea clientului financiar-bancara si bineinteles, consilierea juridica.

Agentul cumparator se ofera sa respecte si sa protejeze numai interesele cumparatorului pe baza unui contract de reprezentare exclusiva.

         Agent Intermediere

     Agentii Intermediere sunt cei mai raspanditi agenti imobiliari, ei pot reprezenta ambele parti in mod egal in cadrul procesului imobiliar.

Aparent poate parea putin ciudat acest gen de serviciu, intrucat este aproape imposibil pentru un agent sa poata reprezenta cu acelasi succes atat interesele vanzatorului, cat si pe cele ale cumparatorului, in aceeasi tranzactie. Din acest motiv, Agentul intermediar sau Agentul Dublu, cum mai este denumit, capata statutul de mediator.

El este obligat sa dea dovada de impartialitate, datorandu-le in aceeasi masura onestitate si confidentialitate partilor implicate, fiind in acelasi timp un foarte bun psiholog si negociator.

        Realtor

Un Realtor poate fi atat broker imobiliar, cat si agent imobiliar. Realtor este un titlu care apartine Asociatiei Nationale a Realtorilor (NAR), pentru care brokerii sau agentii se angajeaza sa respecte un Cod Etic si sa plateasca taxe anuale catre NAR. Nu orice agent imobiliar face parte din NAR.

Membrii NAR fac parte totodata si din asociatii locale, catre care trebuie sa se indrepte orice plangere referitoare la activitatea unuia dintre ei, cum este si exemplul APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari, fondată la începutul anului 2010) in Romania. Incepand cu anul 2011 APAIR a fost recunoscuta de NAR prin semnarea unui parteneriat, astfel ca toti membri APAIR sunt REALTORI.

De ce este important acest lucru pentru practicieni si consumatorii de servicii imobiliare din Romania?
Pentru ca acest Cod Etic, inclusiv standardele profesionale la care membrii APAIR au aderat, se aplica cu strictete. „Codul“ are o istorie de peste 100 de ani si este nascut in SUA din suma experientelor colective ale practicienilor din imobiliare. 
Principiile pe care se bazeaza „Codul“, enumerate succint, sunt:

  • principiul loialitatii totale fata de client ;
  • principiul punerii interesul clientului inaintea interesului personal al Realtor-ului ;
  • principiul cooperarii cu competitorii (alti agenti imobiliari sau Realtori) ;
  • principiul respectului fata de adevar in declaratii si publicitate imobiliara si neamestecul in relatiile de reprezentare exclusiva ale altor Realtori cu clientii lor. 

Codul Etic are 17 articole si mai multe standarde de practica profesionala. Acestea nu sunt doar o gramada de reguli pe care agentii jura sa le respecte, ci un set de norme si standarde profesionale restrictive, riguros aplicate.

Asadar, cunoscand tipologiile agentilor din domeniul imobiliar, nu ezitati sa clarificati aceste aspecte si pana unde merg atributiile agentului cu care v-ati decis sa colaborati, inca de la primul contact cu o agentie imobiliara.

Cu cat vom identifica mai bine functia si atributiile agentului, cu atat vom putea intelege mai usor daca propunerea lui de colaborare poate aduce plusvaloare tranzactiei imobiliare de care suntem interesati.

Pentru o tranzactie reusita nu iti ramane decat sa alegi agentia potrivita si sa intalnesti agentul care sa-ti castige increderea. Acel agent care-ti va apara interesele pe masura asteptarilor si care va incerca sa obtina pentru tine cea mai buna afacere.